۲.۴ میلیون سال است که روی کرهی زمین انسان یا اعضای جنس هومو (Homo) وجود دارند. اما گونهی ما که به آن Homo Sapiens یا انسان خردمند میگویند، تنها ۱۵۰ هزار سال پیش روی کرهی زمین پیدا شد. یووال نوا (نوح) حراری، در کتاب «خردمندان» به شرح مختصر این دوران میپردازد. او برای ما از اتفاقی میگوید که ۷۰ هزار سال پیش در مورد خردمندان رخ داد و آن را «انقلاب شناختی» مینامد. ۷۰ هزار سال پیش، ما به طور ناگهانی و با دلایلی نه چندان روشن، ناگهان هوشمندانهتر از پیش رفتار کردیم و به سرعت در سیارهی زمین پخش شدیم. حدود ۱۱ هزار سال پیش تغییر مهم دیگری در نحوهی زندگی ما رخ داد که حراری از آن با نام «انقلاب کشاورزی» یاد میکند. در این نقطه از تاریخ، زندگی «شکار» و «جمعآوری» را ترک کردیم و خانهنشین شدیم. از دوران انقلاب شناختی به این طرف، شتاب تغییرات زیاد شد. ۵۰۰ سال پیش «انقلاب علمی» جرقههای وقوع «انقلاب صنعتی» را زد و دنیا ۲۵۰ سال پیش صنعتی شد. به زعم حراری ما در میانهی انقلاب دیگری هستیم که او آن را انقلاب زیستفنآوری میخواند و گمانه میزند که این آخر کار خردمندان است. جایی که ما احتمالاً از قالب انسان درخواهیم آمد و به شکل سایبورگهای نامیرا پیش میرویم.
البته حراری به ابطالپذیری پیشبینیهای خود اقرار میکند و در یکی از فصول آخر کتاب، این مثال را میزند که: در دوران طلایی ادبیات علمیتخیلی، زمانی که بیشترین صحبت از سفرهای فضایی بود، اکثر علمیتخیلینویسان راجع به سفرهای عادی به خارج از زمین و زمینگونهسازی دیگر سیارات مینوشتند که قرار بود در دوران کنونی ما رخ دهد. با این حال کمتر کسی در آن دوران پیشبینی میکرد «اینترنت» به وجود آید. حراری تاریخ را به داستانی توصیف میکند که خوانندهاش فکر میکند همهچیز مبرهن است و وقایع جور دیگری نمیتوانستهاند رخ داده باشند؛ در صورتی که در بسیاری از دورانها، نامحتملترین وقایع روی دادهاند و زمان حال نیز از این تأثیر مصون نیست.
این کتاب در ایران ترجمه و توسط نشر نو و نشر چشمه منتشر شده است. من ترجمهی فارسی کتاب را نخواندهام. نسخهی mobi کتاب را در کانال تلگرام آپلود میکنم تا اگر خواستید از آن استفاده کنید، اما خواهش میکنم که اگر برایتان مقدور است، نسخهی اصلی کتاب را بخرید.
پزشک عمومی، شاغل در حوزهی علوم داده
پست بعدی