در زمان باخ نمیشد همهی سازها را دقیقاً به یک شیوه کوک کنند. مثلاً یک قطعه را، ممکن بود در جای دیگری با فرکانس بالاتر یا پایینتری اجرا کنند. تنها راه این بود که دو ساز را در کنار همدیگر قرار دهند و صدای آنها را با هم تنظیم کنند.
در سال ۱۷۱۱ دیاپازون برای حل این قضیه به کمک آمد، اما باز هم فایده نداشت. دیاپازونهای مختلف فرکانسهاشان دقیقاً یکسان نبود.
در قرن هیجدهم میلادی، ارکسترهای مختلف، کوک سازهای خود را بالا و بالاتر بردند. این قضیه داد خوانندگان را درآورد. شکایتشان این بود که قطعههای موسیقی دارند در کوکی بالاتر از آنچه قصد سازنده بوده است، اجرا میشوند. در سال ۱۸۵۹ دولت فرانسه به داد آنها رسید و نت A یا «لا»ی بالای «دو»ی وسط پیانو را به صورت رسمی با فرکانس ۴۳۵ هرتز تعریف کرد.
در خیلی از نقاط اروپا، ۴۳۵ هرتز را مبنا قرار دادند اما باز سیستمهای کوک مختلفی به کار برده میشد که به بالاتر از ۴۵۰ هرتز برای نت لا هم میرسید. در سال ۱۹۳۹، در یک کنفرانس بینالمللی که در لندن برگزار شد، توصیه شد که همه از مواضع خود کوتاه بیایند و ۴۴۰ هرتز را مبنا قرار دهند.
فرکانس ۴۴۰ هرتز برای نت لا، در حال حاضر رایجترین کوک است. اما همچنان برخی نوزاندگان و گروههای موسیقی از فرکانسهای دیگری نیز استفاده میکنند.
اما نکتهی جالب: راجع به این قضیه یک تئوری توطئه وجود دارد که پای «نازیها» را هم به قضیه باز میکند!
عدهای هستند که میگویند ۴۳۲ هرتز کوک بهتری است. دلیلش را هم این عنوان میکنند که ۴۳۲ هرتز با طبیعت سازگاری و تناسب بیشتری دارد. ۴۳۲ جمع چهار عدد اول متوالی است: ۱۰۳، ۱۰۷، ۱۰۹ و ۱۱۳. در قدیم واحدی به نام گروس (gross) معادل دوازده دوجین استفاده میشده است که برابر با ۱۴۴ عدد بوده و ۴۳۲ حاصل ضرب ۱۴۴ در ۳ است. مساحت مثلثی که محیط و مساحتش با هم برابر باشند هم، دقیقاً با جذر ۴۳۲ برابر است.
عقیدهی این افراد اینست که ۴۴۰ هرتز را یوزف گوبلس به دنیا دیکته کرده است.
یوزف گوبلس یک سیاستمدار حزب نازی بود. باورتان بشود یا نشود، عدهی زیادی باور دارند که گوبلس ۴۴۰ هرتز را به دنیا دیکته کرده تا افراد همیشه مضطرب باشند!
با این حال بعید است که کوک ۴۳۲ هرتزی ویژگی خاصی داشته باشد. ارکسترهای مختلف با فرکانسهای مختلفی در بازهی ۴۰۰ تا ۴۷۰ هرتز اجرا داشتهاند و اگر ۴۳۲ نقطهی خاصی بود، حتماً موسیقیدانان میفهمیدند.
اگر کنجکاوید که ببینید موسیقی با کوک ۴۳۲ هرتزی چه صدایی دارد، سری به یوتوب بزنید و سرچ کنید: 432 Hz!
چه مطلب جالبی. همیشه سوال ذهنم این بود که چرا دو تا نت بکسان با فرکانس های مختلف به گوش ما یه نت میاد. چرا کلید های پیانو هر هفت تا تکرار میشه؟ این ویزگی گوش انسانه یا تو حیوانات هم هست؟ میشه برای مطالب بعدی این رو هم لحاظ کنی 🙂
بله، حتماً!
لطفا منبع معرفی شود .