فیدیبو و طاقچه دو فروشگاه بزرگ کتاب دیجیتال فارسی هستند. قیمت کتابها در این دو فروشگاه به مراتب کمتر از کتاب کاغذیست و هر دو تنوع خوبی در ارائهی کتابهای مختلف دارند. با این حال، یکی از جنبههای ناخوشایند خرید از این کتابفروشیها اینست که کتابها توسط DRM محافظت میشوند و امکان خواندن آنها روی دستگاههای دیگری مثل کتابخوان آمازون (کیندل) وجود ندارد. به علاوه به خاطر همین مسئله، نمیشود کتاب خریداری شده را با کس دیگری به اشتراک گذاشت.
اصلا DRM چیست؟
DRM مخفف Digital Rights Management به معنای مدیریت حقوق دیجیتال است. ناشرین با استفاده از این فنآوری، تکثیر و استفاده از محتوای دیجیتالی را کنترل میکنند. البته استفاده از DRM محدود به کتاب نیست و بسیاری از شرکتها از این فنآوریها روی محتواهای دیجیتالی دیگری اعم از موسیقی، فیلم و بازیهای رایانهای استفاده میکنند.

مخالفان استفاده از DRM دو دلیل را علیه این فنآوری میآورند. یکی اینکه هر کس حق دارد دارایی دیجیتال خود را با دیگران شریک شود و دیگری آنکه دارایی دیجیتال نباید به دستگاه، برنامه و یا پلتفرم خاصی محدود باشد.
از طرف دیگر هم، ناشرین و مولفین، DRM را تضمینی برای حفظ حقوق خود میدانند. و به واقع نیز این فنآوریها تا حدی مانع از تکثیر و فروش غیر قانونی میشود.
فروشگاههای کتاب الکترونیک
مدت زیادی از فعالیت فروشگاههای کتاب الکترونیک نمیگذرد، اما محبوبیت این فروشگاهها روزافزون است. ناشرین به پلتفرمی برای نشر بیدردسر روی خوش نشان دادهاند و از سوی دیگر، افزایش قیمت کاغذ باعث شده که عدهای کتاب الکترونیک را به عنوان جایگزینی «خریدنی» برای کتابهای گرانقیمت بیابند.
اگرچه قیمت کتاب در کتابفروشیهای الکترونیک کمتر از کتاب کاغذیست (حدوداً نصف)، حداقل برای شخص من، با وجود DRM این قیمتها همچنان بالا هستند. کتاب الکترونیک هزینهی چاپ ندارد و هزینهی توزیع و پخش، تا حد زیادی مربوط به نگهداری و توسعهی این فروشگاهها و نرمافزارهای مربوطه است.
وقتی کتاب کاغذی میخرید، همیشه آن را دارید. میتوانید به دوستی هدیهاش کنید، آن را قرض دهید یا در شرایطی کاملاً دلخواه به مطالعهی آن بپردازید. اینها در مورد کتابهای الکترونیک محافظتشده با DRM ممکن نیست.
و اما مشکل بزرگی که اگر به خواندن این مطلب نشستهاید، با آن آشنایید: کتابهای دیجیتال فارسی را نمیشود با محبوبترین کتابخوان دنیا، یعنی کیندل، مطالعه کرد. فیدیبو برای علاقهمندان به کتابخوان دیجیتالی، دستگاه خودش با نام (فیدیبوک) را معرفی کرد. این دستگاه، یک کتابخوان اصالتاً چینی است که از لحاظ نرمافزاری برای کار با فیدیبو آماده شده است. البته تا آنجا که من متوجه شدهام، در زمان نگارش این سطور، فیدیبوک هم در بازار نایاب شده است.
به هرحال اگر کیندل دارید، واقعاً از این قضیه ناخشنودید. در این مطلب قصد دارم به راهکاری که شخصاً از آن برای مطالعهی کتابها روی کیندل استفاده میکنم، بپردازم.
با اسکرینشات کپی کن!
پس از دانلود کتابها در فیدیبو و طاقچه میتوان به فایل آن در قالب epub دسترسی پیدا کرد. اما به دلیل وجود DRM امکان استفاده از این فایلها وجود ندارد. پس برویم سراغ یک راه ابتداییتر: اسکرینشات!
در این روش شما عملاً از تکتک صفحههای کتاب اسکرینشات میگیرید و بعد آن را در قالبی مثل pdf ذخیره میکنید. اگر به فکر مشقت اسکرینشات گرفتن از تکتک صفحات کتاب افتادهاید، نگران نباشید. برای این کار قرار است از روبات استفاده کنیم. اما قبل از آن بپردازیم به شبیهسازهای اندروید.
شبیهساز اندروید
شبیهسازهای اندروید، نرمافزارهایی هستند که به شما اجازه میدهند روی کامپیوتر شخصی خود، یک دستگاه اندرویدی داشته باشید. معروفترین این شبیهسازها، Nox و BlueStacks هر دو رایگان هستند.
برای کاری که در پیش داریم، هر دوی این شبیهسازها مناسب هستند.
دانلود Nox و BlueStacks
پس از نصب اپلیکیشن فیدیبو روی یکی از شبیهسازها، و ورود به اکانت شخصی، نوبت میرسد به مرحلهی اصلی: یعنی تهیهی اسکرینشات.
از آنجایی که داریم از کتاب عکس میگیریم، کیفیت و رزولوشن کلمات به خوبی تکست نخواهد بود. بنابراین باید به دو نکته توجه داشت: یکی کیفیت حداکثری عکس، و دیگری درشتی مناسب کلمات تا نیازی به زوم کردن نباشد.
من برای تهیهی اسکرینشات جهت مطالعه در کیندل پیپروایت از رزولوشن ۸۰۰ در ۱۰۵۰ پیکسل استفاده میکنم. اگر قصد دارید رزولوشن پایینتری انتخاب کنید، میتوانید نسبت ببندید تا اسکرینشاتهایتان بیشترین فضا روی صفحهی کیندل را اشغال کند.
نرمافزار اسکرینشات
برای تهیهی اسکرینشات میتوانید از ویژگی تهیهی اسکرینشات خود شبیهساز استفاده کنید، اما چون بسیار کُند هستند، توصیه نمیکنم. به عنوان جایگزین میتوانید از نرمافزار Screenshot Captor استفاده کنید.
صفحهی شبیهساز را فولسایز کنید و قاب اسکرینشات را در نرمافزار تعیین کنید. حالا فقط مانده روباتی که از صفحهها دانهدانه عکس بگیرد.
ماکرو ریکوردر
ماکرو ریکوردرها نرمافزارهایی هستند که فعالیت کاربر را ضبط میکنند. بعد میتوان فعالیتهای ضبطشده را با سرعت و دفعات دلخواه تکرار کرد. یک بار شما اسکرینشات میگیرید و بقیه را ماکرو ریکوردر انجام میدهد. هر دو شبیهسازی که به آنها اشاره شد به ماکرو ریکوردر مجهز هستند. اما برای امکانات بیشتر میتوانید از ماکرو ریکوردر Jitbit استفاده کنید.

چسباندن
حالا باید اسکرینشاتها را به هم چسباند و در یک فایل ذخیره کرد. برای این کار نرمافزارهای متعدد رایگانی وجود دارد، اما یکی از نرمافزارهای قدرتمند در این زمینه Nitro PDF است که متاسفانه رایگان نیست!
فوتهای کوزهگری
تمام شد. اما نکاتی هم هست که ممکن است شما را به دردسر بیاندازد:
- تعداد دورهای تکرار ماکرو را زیاد بالا نبرید. با تجمع اسکرینشاتها کار نرمافزار اسکرینشاتگیر (!) سختتر میشود و ممکن است از ماکرو ریکوردر شما عقب بیافتد. این باعث میشود که بعضی صفحهها از دست بروند. بهتر است هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ صفحه صبر کنید و فایلها را از فولدر اسکرینشات خالی کنید.
- کلیک روی صفحاتی که عکس دارند، باعث میشود که عکس باز شود و ماکرو ریکوردر را گیر میاندازد. بهتر است از کلیدهای جهت برای ورق زدن استفاده کنید.
- تعداد فایلها و صفحات را در نظر داشته باشید تا مطمئن شوید که صفحهای جا نمانده.
- قبل از انجام این کارها روی کل کتاب، اول با یک صفحه از کتاب قلقگیری کنید. مطمئن شوید که اندازهی فونت و فاصلهی بین خطوط برای مطالعه مناسب هستند.
و در آخر: از این ترفند مسئولانه استفاده کنید تا حقی از ناشر، مترجم، مولف یا دیگر دستاندرکاران کتاب ضایع نشود.
مرسی بابت راهکار خوبی که ارائه دادید
۱.میخاستم بدونم حجم فایلای پی دی اف خروجی چقدر میشه حدودا؟
واینکه توی کیندل نسل ۱۰ که پیکسلای کمتری از پیپروایت داره بازهم میشه راحت خوند یا تفاوت زیاد میشه؟
باتشکر
سلام
این روش را روی کیندل نسل ۱۰ هم امتحان کردهام. کیفیت قابل قبولی داشت. فرق زیادی حس نمیشد.
حجم فایل پیدیاف بستگی به تعداد صفحه و کیفیت عکسی که استفاده میکنید داره.
سلام استاد پی دی اف کردن از فیبیدو ایا مشکل قضایی بعد پیش نمیاره
اگر برای خودتون استفاده کنید، چه مشکلی؟
پسر تو فوق العاده ای ::))) راهکاری که پیشنهاد دادی عالیه.
سلام. مرسی از راهکارتون. یه سوال داشتم. من تو فکر خریدنِ یک کتابخون هستم ولی فعلا ندارم که بتونم تست کنم. فیدیبو و طاقچه هر دو نسخه ی تحت وب دارن که کتابارو میشه اونجا خوند. نمیشه با کیندل رفت تو سایتشون و کتابارو خوند؟
سلام
چرا کیندل مرورگر هم داره. اما برای خواندن کتاب مناسب نیست.
درود من تازه یک کندل خریدم خواستم ریجستر شوم اما هنگ کرد و دیکر هیچ صفحه ای را عوض نمی کند
سلام
من تا به حال با چنین مشکلی مواجه نشدهم. ولی برای هارد ریست کردن کیندل میتونید دکمهی پاور را ۱۰ ثانیه نگه دارید.
دکتر جان کارت درسته فقط فیدیبو نسخه ویندوز داره و نیازی به نصب کردن شبیه ساز اندروید روی کامپیوتر نیست البته بعد از اینکه پدرم در اومد تا اون شبیهساز اندروید رو روی لپتاپ لگنم نصب کردم فهمیدم
سلام. راهکار من:1- برنامه vflat را روی اندروید نصب کنید، 2-فیدیبو/طاقچه را روی یک گوشی دیگه بالا بیارید. 3- ورق بزنید و صفحه به صفحه اسکن کنید
به سرعت ماکرو نیست ولی چون تبدیل به pdf و اسکن و تمیزکاری کتاب توی یه مرحله انجام میشه و خروجی هم به خاطر bw حجم کمی داره به نظر بهینه تر هست
سلام دوستان
من از همین روش ولی در خود تبلت استفاده کردم و اسکرین شاتها رو گرفتم، کتاب قطور “آنک نام گل سرخ” رو که از طاقچه خریده بودم برای کیندل تاچ4 (پیرمردی شده دیگه) مناسب سازی و مطالعه کردم. بسیار با کیفیت و راحت.
نکته برای چسباندن اسکرین شایتها و تولید فایل پی دی اف: استفاده از نرم افزار رایگان یا قفل شکسته ی: PDF-XChange Editor ، تحت ویندوز نصب کنید. در نرم افزار عکسهای اسکرین شات رو به ترتیب نام، که شامل ثانیه ی گرفته شدن اسکرین شات است، انتخاب کرده، به فایل پی دی اف تبدیل کنید. فایل تولید شده رو به کتابخوان منتقل کنید. نرم افزار راحت و سریعی است. به سادگی در سایتهای دانلود نرم افزار نظیر soft98 یا p3odownload قابل دانلود است.
ممنون از راهنمایی شما
سلام بر دوستان
من طاقچه را روی گوشم دارم و برنامه اسکرین شات ایزی راهم نصب کرده ام. کتابهای pdfرا صفحه به صفحه با کیفیت خوب و حجم کم اسکرین میگیره. ولی کتابهای epub رو فقط صفحه سیاه میگیره.
کسی میدونه چطور این مشکل رو حل کنم؟
سلام. وقتی شما در فیدیبو یا اپهای مشابه مبلغی بابت خرید کتاب میپردازید ، قانونا باید فایل رو به شما بدن. شما صاحب کتاب هستید ، نه صرفا مشترک خواندن آن!!! دقیقا مثل کتابی که فیزیکی تهیه میکنید، این اپها هم باید اصل فایل کتاب رو به شما بدن.
حالا برای فایلهای ایپاب فیدیو میتونید بعد از استخراجشون ، به کمک انواع اپهای dedrm قفلشون رو بشکنید و به راحتی در فرمتهای دیگه مطالعشون کنید.
تا جایی که من میدونم هیچکدام از اپلیکیشنهای deDRM قابلیت برداشتن DRM کتابهای فیدیبو را ندارند. ممکن است اگر چیزی میشناسید معرفی کنید؟
سلام و عرض ادب. بهترین روشی که تا حالا بهش برخوردم. بسیار عالی بود مخصوصا مایکرو ریدر
با اینکه خیلی دوست دارم از کیندل استفاده کنم، اما این روش به دردسرش نمیارزد. باید راهی پیدا کنم فیدیبوک یا یک تبلت ساده اندرویدی بخرم.
سلام من نرم افزار هایی که گفتید رو دان کردم ولی نمیتونم جوری درست از صفحه عکس بگیرم که درست ضبط شه
میشه کار با این نرم افزار jibitروهم یاد بدید😅
داخل اپ کالیبر یه افزونه برای انلاک drm هست که من روی کتابای سایت internet archive استفاده کردم و جواب میده، اما فایل ایپاب فیدیبو رو چجوری میشه به دست اورد اصلا که جایی تست کنیم؟